Header image

Kategorija
3

Petprotein

Petprotein

Petprotein je najstariji pogon u Sesvetskom Kraljevcu unutar kojega se prerađuju nusproizvodi životinjskog podrijetla kategorije 3. Riječ je o nusproizvodima koji nisu opasni za zdravlje životinja poput nusproizvoda i otpada iz klaonica, kosti, dijelovi peradi itd. budući da nisu opasni za zdravlje životinja mogu se koristiti kao komponenta za hranu za kućne ljubimce te u prehrani akvakulture.

PetProtein ima tri proizvodne linije. Jednu linija za perad- mekani dio, drugu za perad perje i treću za ostali, miješani materijal. Nusproizvodi se prerađuju prema metodi propisanoj od EU. Tri proizvoda proizvodimo u PetProteinu: peradarsko brašno, životinjski proteini i životinjska mast. Ova tri proizvoda koriste se uglavnom kao komponenta za hranu za kućne ljubimce. Glavni klijenti su mesna industrija, klaonice, farme, prehrambena industrija, lanci dućana itd. U sklopu ovoga pogona, ali odvojen od proizvodnih linija kategorije 3, nalaze se prostorije unutar kojih se sakuplja i fizički obrađuje otpadno jestivo ulje koje se koristi kao komponenta za biodiesel. 

Section image
Section image

Nusproizvodi životinjskog podrijetla vrijedna su sirovina. Budući da nusproizvodi kategorije 3 nisu opasni za zdravlje životinja, primjenjuju se većinom u pet industriji, a primjenu mogu imati i u kemijskoj industriji. Prema načelu kružnog gospodarenja otpadom, a i nusproizvodima, svaki proizvod bi prije svega trebalo pokušati prenamijeniti odnosno pokušati dobiti novi proizvod. Mi našu vrijednosnu sirovinu obradom pretvaramo u novu sirovinu koja može naći svoje primjene u različitim industrijama. Na ovaj način podupiremo načelo kružnog gospodarenja i doprinosimo očuvanju okoliša i zdravlja.